Herbata imbirowa na przeziębienie

 

Składniki:

  • miód - 2 łyżeczki
  • pomarańcza - 1/2 szt.
  • kwiaty lipy - 1 łyżeczka
  • korzeń imbiru - ok. 2 cm
  • wrząca woda - 0,5 l

 

Przygotowanie:

  1. Najpierw musisz przygotować napar z lipy. Aby to zrobić, zalej kwiaty lipy połową wrzącej wody. Przykryj pojemnik pokrywką i zaparzaj herbatę przez 15min. Użyj sitka, aby zapobiec przedostawaniu się kwiatu lipy do herbaty.
  2. Pokrój umytą pomarańczę na cienkie półplastry. Pomarańcze można zastąpić cytryną lub grejpfrutem.
  3. Zetrzyj obrany korzeń imbiru na drobnej tarce. Na 500-mililitrowy pojemnik potrzeba tylko dwóch centymetrów korzenia.
  4. W dużym kubku wymieszać napar z lipy, starty imbir, półplastry pomarańczy i drugą część wrzącej wody. Pozostaw napój do zaparzenia przez 10 minut.
  5. Dodaj miód do ciepłej imbirowej herbaty. Pyszna i zdrowa zimna herbata gotowa!

 

 

 

 

Herbata rumiankowa z lipą i miodem

 

Składniki:

  • suche kwiaty rumianku - 1 łyżeczka
  • suszone kwiaty lipy - 1 łyżeczka
  • wrząca woda - 1 szklanka

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Przecedź herbatkę przez sitko. Herbatka rumiankowa jest gotowa! Możesz dodać miód do smaku.