Herbata imbirowa na przeziębienie
Składniki:
- miód - 2 łyżeczki
- pomarańcza - 1/2 szt.
- kwiaty lipy - 1 łyżeczka
- korzeń imbiru - ok. 2 cm
- wrząca woda - 0,5 l
Przygotowanie:
- Najpierw musisz przygotować napar z lipy. Aby to zrobić, zalej kwiaty lipy połową wrzącej wody. Przykryj pojemnik pokrywką i zaparzaj herbatę przez 15min. Użyj sitka, aby zapobiec przedostawaniu się kwiatu lipy do herbaty.
- Pokrój umytą pomarańczę na cienkie półplastry. Pomarańcze można zastąpić cytryną lub grejpfrutem.
- Zetrzyj obrany korzeń imbiru na drobnej tarce. Na 500-mililitrowy pojemnik potrzeba tylko dwóch centymetrów korzenia.
- W dużym kubku wymieszać napar z lipy, starty imbir, półplastry pomarańczy i drugą część wrzącej wody. Pozostaw napój do zaparzenia przez 10 minut.
- Dodaj miód do ciepłej imbirowej herbaty. Pyszna i zdrowa zimna herbata gotowa!
Herbata rumiankowa z lipą i miodem
Składniki:
- suche kwiaty rumianku - 1 łyżeczka
- suszone kwiaty lipy - 1 łyżeczka
- wrząca woda - 1 szklanka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Przecedź herbatkę przez sitko. Herbatka rumiankowa jest gotowa! Możesz dodać miód do smaku.
Komentarze