Każdy organizm to skomplikowany i złożony z różnych współpracujących ze sobą "jednostek". Jednym z nich jest nasza odporność, która zależy od tego jak dbamy o siebie, czy unikamy stresu, czy się wysypiamy, jak się odżywiamy i ile czasu poświęcamy na aktywność fizyczną i relaks.
Jednym z czynników, które wpływają na dobrą odporność jest zdrowa dieta i odpowiednie odżywianie oraz dobre nawodnienie organizmu. Zdrowe odżywianie to między innymi pięć porcji warzyw i owoców spożywanych w ciągu dnia, najlepiej sezonowych występujących lokalnie w naszym kraju. Jedzenie tych naturalnych produktów bogatych w witaminy i sole mineralne sprawi, że nie tylko zachowamy dobre zdrowie i wspomożemy naszą odporność, ale również będziemy świetnie się czuli i wspaniale wyglądali.
Kolejnym równie ważnym czynnikiem wpływającym na odporność naszego organizmu jest aktywność fizyczna. Ruch chociażby minimalny wzmocni nasze ciało i naszą odporność. Podczas ćwiczeń fizycznych organizm wytwarza hormony szczęścia – endorfiny, co wzmacnia nas i nasz system odpornościowy. Endorfiny dzięki temu , że są nazywane hormonem szczęścia bardzo dobrze wpłyną na nasze samopoczucie psychiczne. Czasem zwykły spacer z dzieckiem wystarczy, aby lepiej się poczuć i wzmocnić swój system odpornościowy.
Jesienią, zimą oraz wczesną wiosną, kiedy nasz organizm jest narażony na spadek odporności warto zastosować również suplementację witamin D3 oraz C. Najlepiej, aby była to suplementacja naturalnymi preparatami, które wspomogą naszą odporność i nie wpłyną negatywnie na nasz organizm. Niestety w produktach żywieniowych witamina D3 nie występuje w wystarczających dawkach warto więc suplementować ją preparatami witaminowymi z apteki.
Należy pamiętać, że witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego, aby została dobrze przyswojona przez organizm należy ją spożywać z wartościowymi olejami czy masłem
Największe pokłady witaminy D3 znajdziemy m.in. w tranie, posiadają ją również ryby: węgorz, makrela, śledź, łosoś dziki, tuńczyk, sardynki. Cennym produktem gdzie jest ta nieoceniona witamina są jajka, szczególnie żółtko, żółty ser oraz masło.
Niedobór witaminy D3 zwiększa ryzyko infekcji i zmniejsza odporność. Niedawno naukowcy badający zależności zakażenia koronawirusem, zauważyli, że witamina D z chorobą odpowiedni poziom tej witaminy może ustrzec nas po zarażeniu przed ciężkim przebiegiem COVID-19, a także może zmniejszyć ryzyko śmierci w wyniku choroby.
Witamina C, to kolejna witamina dzięki której nasz organizm może utrzymać dobrą odporność. Witamina, ta nie jest wytwarzana przez nasz organizm dlatego powinniśmy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Mimo przeświadczenia, że to cytryny i cytrusy zawierają najwięcej tej witaminy, powinniśmy pożegnać się z tą nieprawdziwą teorią i sięgnąć po warzywa i owoce, które rzeczywiście posiadają jej ogromne pokłady.
W 100 g owocu cytryny jest około 50 mg witaminy C, natomiast w 100 g dzikiej róży czy czarnej porzeczki jest jej odpowiednio 600 mg i 180 mg. Gdzie zatem szukać witaminy C?
Największą ilość możemy dostarczyć spożywając następujące naturalne produkty: pigwa, dzika róża, czarna porzeczka, natka pietruszki, papryka żółta i czerwona, jarmuż, brukselka, brokuł.
Komentarze