Rogaliki kruche to doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie prostotę i wyjątkowy smak wypieku. Ten przepis wymaga jedynie trzech podstawowych składników, co sprawia, że każdy, nawet początkujący w kuchni, może stworzyć te pyszne i kruche wypieki. Przygotuj się na rozpływające się w ustach rogaliki, których smak idealnie komponuje się z ulubioną herbatą czy kawą.
Ciasto:
Dodatkowo:
Do miski dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę, rozgnieciony twaróg oraz mąkę. Wyrabiamy dość szybko jednolite ciasto np. na stolnicy. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Blat lekko podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko na kształt koła. Za pomocą noża kroimy 12 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę ulubionego gęstego nadzienia. Jeśli chcesz to nie musisz nakładać żadnego nadzienia, tylko po upieczeniu oprósz rogaliki grubszą warstwą cukru pudru.
Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch opcjonalnie smarujemy lekko roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 22-24 minut w temp. 180 st (grzanie góra dół). Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem.
Komentarze