Zależy ci na czystości lodówki i świeżości produktów, które w niej przechowujesz? Ten doskonały sposób radzenia sobie z pleśnią i jej nieprzyjemnym zapachem na pewno ci pomoże. Wystarczy, że zaopatrzysz się w cukier. A to nie wydaje się trudne. Koniecznie sprawdź, od czego zacząć.
Cukier na pleśń – zaskakujący patent
Do małego pojemnika, w którym zazwyczaj przechowujesz ser, wędlinę, a nawet twaróg włóż kilka kostek białego cukru. Jego właściwości pozytywnie wpłyną na jakość produktów. Przez dłuższy czas będą one świeże, miękkie a co najważniejsze wciąż bardzo smaczne. Cukier pochłania nadmiar wilgoci i skutecznie opóźnia tworzenie się pleśni.
Do szuflady lodówki przeznaczonej do przechowywania warzyw i owoców też warto wrzucić kilka kostek cukru. Ich działanie dobrze radzi sobie z szybko psującymi się produktami, a do tego grona na pewno należą warzywa i owoce. Nie ma w tym nic dziwnego, są one naturalne, organiczne, pozbawione tzw. ulepszaczy.
Cukier na pleśń – podpowiedzi
Gdy po jednym dniu zaobserwujesz rozpadanie się włożonych do lodówki kostek cukru, to sprawnie wymień je na nowe.
Zamiast kostek możesz używać też zwykłego sypkiego cukru. Łyżeczkę białego słodzika wsyp do rożka zawiniętego w papier i umieść w pojemniku, na półce lub w szufladzie lodówki. Codziennie sprawdzaj, czy nie trzeba go już wymienić.
Skuteczność tego patentu jest zdumiewająca. W końcu nie będziesz musiała martwić się, o zbyt szybkie psucie się i gnicie kupionych produktów. A miła woń z lodówki może stać się twoją codziennością.
Gabriela Grinka
Komentarze