Filtry do kawy. Czym się kierować przy ich wyborze?

  • 20.10.2022
Filiżanka z kawą
Źródło: unsplash.com

Jednym z najpopularniejszych sposobów parzenia kawy jest przygotowanie naparu w ekspresie przelewowym. Podgrzana woda sączy się przez zmielone ziarna i w ten sposób powstaje aromatyczny napój. Aby ten proces był możliwy, konieczne jest założenie filtra. Dzięki niemu powstające fusy nie dostają się do naparu. W sprzedaży dostępne są papierowe filtry jednorazowe oraz takie, które są przeznaczone do wielokrotnego użytku. Jak wybrać najlepsze do kawy filtry, który pozwolą na sprawne przygotowywanie napoju? 

 

Czy opłaca się kupować filtry papierowe? 

Filtry wykonane z papieru charakteryzują się głównie tym, że pozwalają na uzyskanie bardzo klarownego naparu. Ich cząsteczki zatrzymują nawet najmniejsze drobinki kawy. Nie trzeba też martwić się tym, że trzeba będzie je czyścić. Po przygotowaniu kawy wystarczy je wyrzucić i w to miejsce założyć nowy. Nie kosztują zbyt wiele i można nabyć je w opakowaniach zbiorczych, dlatego, mimo że są jednorazowe, to są też ekonomiczne. W przypadku papierowych filtrów ważne jest również to, że są neutralne. Osoby szczególnie wyczulone na smak podkreślają, że ich użycie nie zmienia w żaden sposób aromatu parzonej kawy. 

Filtry do kawy mogą też być wielokrotnego użytku. Wtedy kupuje się je raz i można po ich wyczyszczeniu ponownie je użyć. Można zdecydować się na metalowy filtr lub wykonany z bawełny. Ich mankamentem jest to, że mimo iż zapewniają doskonały przepływ wody, to nie są tak precyzyjne, jak ich papierowe odpowiedniki. Materiał ma bowiem większe oczka, co automatycznie skutkuje tym, że przepuszczane przez nie napar nie jest tak klarowny. 

Jak dobrać odpowiednie filtry? 

Filtry papierowe, czy też te wielorazowego użytku powinny być dobrze dobrane do modelu ekspresu przelewowego. Najlepiej jest więc wybierać filtry dedykowane przez określonego producenta. Wtedy mamy pewność, że wszystko zadziała bez zarzutu. Ważny jest też z pewnością rozmiar filtra. Nie może być on ani za duży, ani zbyt mały. Żeby w pełni wydobyć aromat naparu filtr przed nasypaniem do niego kawy można przelać samą wodą, aby pozbyć się z niego papierowego posmaku. Pierwszy strumień wypłucze go i tym samym nie przedostanie się on do naparu. 

Niezależnie od tego, jaki rodzaj filtrów wybierzesz – papierowy, materiałowy, czy też metalowy, najważniejsze jest to, aby były one odpowiednio zaprojektowane i wykonane. Dzięki temu napar będzie klarowny i aromatyczny. Dlatego zaopatrz się w nie w specjalistycznych sklepach oferujących tego typu produkty. 

 

Materiał zewnętrzny

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.