Dobra organizacja lodówki. Jak w prosty sposób wydłużyć jakość i smak jedzenia?

  • 27.06.2022
Lodówka w kuchni
Źródło: pixabay.com

Pewnie nie raz zastanawiałaś się, dlaczego jedzenie zbyt szybko się psuje mimo, że przechowujesz je w lodówce? Znamy odpowiedź i wiemy jak temu zapobiec. Poznaj praktyczne triki, które pomogą ci wydłużyć świeżość jedzenia.

Co powinno znajdować się na najwyższej półce w lodówce?

Najwyższa półka to najcieplejsze miejsce w lodówce. Najlepiej będzie, jeśli umieścisz tam gotowe i marynowane produkty spożywcze. Na górnej półce przechowuj też niedojedzone resztki obiadu lub kolacji. Dzięki temu szybciej je zauważysz i nie zapomnisz o ich zjedzeniu. Pamiętaj jednak, że po upływie trzech dni nie będą nadawały się już do spożycia. 

Jakie produkty ulokować na środkowej półce?


W środkowej części lodówki należy trzymać produkty mleczne: jogurt, śmietana, świeże mleko, sery. Nabiał wymaga znacznie niższej temperatury. W środkowym miejscu przechowuj też żywność, której opakowania nie można ponownie zamknąć. Zimno wydłuży jej świeżość, ale zjedz je tak szybko, jak tylko to możliwe. 

Co umieścić na najniższej półce?


Na najniższej półce lodówki jest najzimniej. Zawsze umieszczaj tam łatwo psującą się żywność – surowe mięso czy ryby. Położenie ich na samym dole może zapobiec kapaniu wody na inne produkty spożywcze. Mięso i ryby warto schować do plastikowych pudełek z zamykaną pokrywką. Takie rozwiązanie z pewnością zwiększy ich przydatność do spożycia. Mięso można przechowywać w temperaturze od 0 do 4 stopni, tylko przez kilka dni. Mielone nie dłużej niż 8 godzin. Zawsze o tym pamiętaj. Nie pozwól by za szybko się zepsuło. 


Jak rozsądnie używać półeczek na drzwiach lodówki? 

Temperatura na drzwiach lodówki nieustannie się waha. Gdy lodówka jest otwarta wpływa do niej spora ilość ciepłego pokojowego powietrza. Właśnie z tego powodu w tym miejscu powinnaś trzymać jajka, sosy, soki, owoce bądź dżem. Na półeczce z pokrywką możesz przechowywać masło. Stosowanie tej metody jest dobre dla wszystkich wymienionych produktów. Jeszcze przez jakiś czas będziesz cieszyła się ich świeżością i przyjemnym smakiem.

Zwracaj uwagę, które warzywa umieszczasz w lodówce! Czemu?

Bo nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania w zimnym otoczeniu, to bardzo ważna zasada. 
Których produktów/warzyw na pewno nie wkładać do lodówki? 
- pomidora, ogórka i papryki 
- bazylii 
- ziemniaków 
- cebuli 
- czosnku
- chleba
- oliwy z oliwek
- miodu 
- owoców cytrusowych, takich jak banany, ananasy, pomarańcze

Gabriela Grinka

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.