Kleszcze wskazywane są przez ekspertów jako jedno z największych naturalnych zagrożeń dla zdrowia ludzi żyjących w naszej strefie klimatycznej. Te niewielkie pajęczaki fachowo określane są pasożyta...
Nadciśnienie tętnicze jest obecnie uważane za jedno z głównych czynników prowadzących do chorób serca, zaburzeń pracy nerek i udaru mózgu. Ponad 1 mld ludzi w wieku powyżej 25 lat choruje na nadciś...
Herbata czerwona nazywana jest często herbatą półfermentowaną. Jedną z najbardziej znanych herbat czerwonych jest bardzo wolno fermentowana herbata Pu-erh. Innymi rodzajami herbaty czerwonej jest O...
Żelazo należy do mikroelementów. Wchodzi w skład czerwonych krwinek i odpowiada za transport tlenu po organizmie. Pierwiastek ten musi być pozyskiwany wraz z pożywieniem. Zalecane dzienne spożycie ...
Granat - to owoc, którego właściwości znane były już w starożytnych Chinach. Nazywany jest rajskim owocem właśnie ze względu na lecznicze i odmładzające działanie. Jest to owoc drzewa nazywanego gr...
Witamina A czyli inaczej retinol zaliczana jest do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Ta witamina pełni bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek, wspomaga proces gojenia się ran or...
Sól bocheńska, dzięki swoim właściwościom wynikającym z bogatego składu mineralnego, zyskuje coraz większe uznanie. Wykorzystywana jest zarówno do zabiegów kosmetycznych, w celu poprawy urody, jak ...
Zioła na wątrobę potrafią skutecznie walczyć z wieloma dolegliwościami i schorzeniami tego narządu. Dodatkowo przyczyniają się do regeneracji. Jeśli czujesz kłucie pod żebrami, masz problem z ukł...
Cynamon - przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a ...
U mężczyzn najczęściej mamy do czynienia z łysieniem androgenowym, u kobiet – z sezonową utratą włosów pod wpływem działania czynników zewnętrznych, takich jak stres, przemęczenie, nieodpowiednia d...